24 listopada 2018 roku odbyło się pierwsze zaplanowane spotkanie. Uczestnicy mogli zapoznać się z mieszkańcami zagrody, zwiedzić Chatę Kujawską i dowiedzieć się, jak mieszkała babcia mała. Po II śniadanku oraz słodkiej niespodziance: pysznych rogalikach z marmoladką i jabłuszku, nastąpił kurs dojenia krowy, a po wydojeniu samodzielne robienie masełka. Następnie poszliśmy na 5 km wycieczkę Szlakiem Nadwiślańskim w poszukiwaniu kolorów jesieni. Po 1,5 godzinnym spacerze bardzo smakowały dzieciom kanapki z własnoręcznie robionym masełkiem i malinowa herbatka. Ostatnim etapem było zrobinie drzew na wzór tych zaobserowancyh na spacerze.Podczas całego spotkania była wplatana dyskusja o przemijaniu, jak sobie radzić z jesiennymi problemami z gorszym samopoczuciem, koncentracją czy nastrojem.Po 5 godzinnej wizycie u Pani Alicji zadowoleni wróciliśmy do Bydgoszczy i z niecierpliwością czekamy na kolejny wyjazd. Bardzo dziękujemy Łukaszowi Stankiewicz za pomoc i sympatyczną podróż

15 grudnia odbyło się II nasze spotkanie integracyjne z naturą w Zagrodzie Edukacyjnej pod hasłem: świąteczne spotkanie z tradycją.Rozpoczęliśmy naszą przygodę od przywitania się ze zwierzątkami w żywej szopce. Następnie przenieśliśmy się w czasie jakieś 100 lat i zwiedziliśmy skansen maszyn rolniczych. Jeden z uczestników jest miłośnikiem takich maszyn i pomógł rozszyfrowywać do czego służyły te dziwaczne urządzenia. Pogoda nam dopisała, prószył bardzo delikatny śnieżek, więc z wielką radością wyruszyliśmy na wycieczkę szlakiem winnic w poszukiwaniu wrażeń zmysłowych: sprawdzaliśmi spostrzegawczość, słuch i węch. Podziwialiśmy Wisłę w zimowej odsłonie, nad którą urządziliśmy zabawę w berka (to ponoć był najlepszy punkt programu hihi), wspinaliśmy się pod duuużą górę, obserwowaliśmy różne przyrodnicze ciekawostki. Po godzinnym marszu zadowoleni wróciliśmy do sali jeszcze troszkę posłuchać o tradycji. Dzieci bardzo ładnie opowiadały o tradycjach panujących w ich domach, o przygotowaniach, wysłuchały jak to dawniej bywało, jaka była tradycja i co przetrwało do dziś, a co uległo zmianie. Odbył się nawet mini koncert pastorałek :). Na koniec wszyscy robili papierowy łańcuch na choinkę, wesoło przy tym rozmawiając. Czas bardzo szybko upłynął i pora było na powrót do domu. Przed wyjazdem każdy otrzymał od p. Ali sianko na stół wigilijny. Było cudownie, jak dobrze, że przed nami jeszcze jedno spotkanie.

29 grudnia 2018 roku ostatni raz odwiedziliśmy Kozielec w ramach projektu "Integracja z naturą", na które środki przeznaczyło Miasto Bydgoszcz. Tym razem towarzyszyło nam hasło "Karnawał dawniej i dzisiaj". Po przywitaniu się ze zwierzątkami oraz nowym mieszkańcem Zagrody - Koziołkiem Matołkiem, zasiedliśmy do wspólnego stołu. Dzieci zjadły II śniadanko, smakołyki i zabrały się do pracy. Dziełem były maski karnawałowe Potem poszliśmy na spacer w poszukiwaniu śladów zwierząt leśnych. Odwiedziliśmy zabytkowy cmentarz, posłuchaliśmy historii i ciekawostek o Kozielcu. Był też czas na zabawę w berka. Podziwialiśmy panoramę Wisły z tarasu widokowego w miejscowym parku. Dzieci zawiesiły na drzewkach słoninkę dla ptaków.Najbardziej wyczekiwanym akcentem było ognisko i kiełbaski. A potem... tańce i zabawa. Czas minął nam bardzo szybko i wszystkich ogarnął smutek kiedy trzeba było wracać do domu.
Imię i Nazwisko
Nr telefonu
Twój e-mail:
Ilość dorosłych w załodze (łącznie z kierowcą):
Dzieci i młodzież w załodze (poniżej 18 lat)
Klasa
Potwierdzam zapoznanie się z Polityką Prywatności i wyrażam zgodę na przetwarzanie danych
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

W ramach realizacji projektu pn. Integracja z naturą, dofinansowanego ze środków Miasta Bydgoszcz, 20-ro dzieci przeżyło swoje przygody w Edukacyjna Zagroda Wiejska w Kozielcu. Projekt składał się z 3 spotkań w 2018 roku.

Fundacja O To Chodzi Edukacja Bez Granic

Kontakt z Konsultantem

Zadzwoń Do Nas

Lub napisz
na nasz adres fundacja@otcbezgranic.pl

Przekaż darowiznę i pomóż dzieciom!!!

KRS   0000602773

Fundacja O To Chodzi Edukacja Bez Granic

siedziba:

ul. Zygmunta Augusta 20, 85-082 Bydgoszcz

wejście i parking od ul. Warszawskiej

NIP: 5542936522, REGON 363911766, KRS 0000602773

Tel. 690 080 274 e-mail: fundacja@otcbezgranic.pl